Overzicht relaties

Dutch Naval Liaison Officer London

Hierarchisch bovenliggend
Voorgangers en opvolgers
Beschrijving
Bestaansperiode
Begindatum
1940
Einddatum
1947
Plaatsen
Londen
Geschiedenis

Kort voor de Nederlandse capitulatie in mei 1940, weken diverse marineschepen van de Koninklijke Marine uit naar het Verenigd Koninkrijk. Deze schepen werden bij aankomst in Groot-Brittannië door de Royal Navy opgevangen, om ze weer zo snel mogelijk aan de oorlogvoering te laten deelnemen. Luitenant-ter-zee der eerste klasse A. de Booy, op dat moment marineattaché te Londen, fungeerde in dezen als intermediair tussen de Britse admiraliteit en de Nederlandse marineautoriteiten.

Hoewel de diverse afdelingen in de Nederlandse admiraliteit te Londen, zoals die van de intendance, materieelaanschaffing, etc., na verloop van tijd in direct contact stonden met hun Britse collegae, hield de Admiralty graag vast aan een Nederlandse verbindingsofficier. Bovendien voorzag de laatste de leiding van de Royal Navy regelmatig van specifieke informatie over de Nederlandse marine. De Dutch Naval Liaison Officer (DNLO), welke geassisteerd werd door een kleine staf, was ondergeschikt aan de Nederlandse Opperbevelhebber Zeestrijdkrachten (Chef van de Marinestaf), vice-admiraal J.Th. Furstner. Deze verbindingsofficier werd gedurende de rest van de oorlog ingeschakeld voor alle noodzakelijke dagelijkse contacten tussen de Nederlandse en de Britse marine. Daarnaast greep de Koninklijke Marine vaak terug op de DNLO, omdat de Nederlanders voor de telegrafische verbindingen overzee gebruik moesten maken van Britse verbindingen. Bij de terugkeer van het ministerie van Marine naar Den Haag in augustus 1945, ging het bureau van de verbindingsofficier op in het Commandement Londen.

De Booy zou tot 14 juni 1943 Liaison Officer blijven. Hierna nam kapitein-ter-zee jhr. E.J. van Holthe deze functie over, die op zijn beurt op in augustus 1945 werd afgelost door luitenant-ter-zee der eerste klasse K.J.F. Krediet. Met de opheffing van het Commandement Marine Londen in augustus 1947, verviel ook de post van DNLO.

Relaties
Bovenliggend niveau
Naam Periode Beschrijving
Hoofdafdeling Marinestaf (Marine) 1946 tot 1947
Beheer
Identificatiecode van de instelling
Doc-Direkt
Publicatiestatus
Definitief
Niveau van detaillering
Gedeeltelijk
URL (permalink)
https://hdl.handle.net/10648/8ac5394d-56ee-47b4-9777-561c72a8242b
Bronnen

Bosscher, Ph.M., De Koninklijke Marine in de Tweede Wereldoorlog Deel I (Franeker, 1984).

Haaff, P.S. van ’t, M.J.C. Klaassen, Gedenkboek adelborsten-opleiding te Willemsoord 1854-1954 (Bussum, 1954).

Enquêtecommissie regeringsbeleid 1940-1945. Verslag houdende de uitkomsten van het onderzoek Deel 8A en B Militair beleid 1940-1945 Terugkeer naar Nederlandsch-Indië Verslag en Bijlagen (´s-Gravenhage, 1956).

Instituut voor Maritieme Historie, Collectie Persoonsadministratie.