Overzicht relaties

Stichting Afwikkeling Maror-gelden Overheid (Financiën)

Hierarchisch bovenliggend
Voorgangers en opvolgers
Identiteit
Parallelle namen
Stichting Morele Aansprakelijkheid Roof en Rechtsherstel
Andere namen
(MAROR)
Stichting Maror-gelden Overheid (SMO)
Beschrijving
Bestaansperiode
Begindatum
2000
Einddatum
2019
Geschiedenis

De taak van de stichtingen SMO en SAMO is het beheer en de verdeling van joodse restitutiegelden. Vanwege de verschillende herkomst van deze gelden – overheid en private sector – hebben de joodse partijen in eerste instantie twee stichtingen opgericht.

De Stichting Maror-gelden Overheid (SMO), een zelfstandig bestuursorgaan onder toezicht van de Minister van Financiën, voerde het beheer over de gelden die ter beschikking zijn gesteld door de overheid. Deze stichting is per 1 januari 2005 hernoemd naar Stichting Afwikkeling Maror-gelden Overheid (SAMO), die was belast met de afwikkeling van door de SMO genomen besluiten.

Voor de gelden uit private bron werd de private Stichting Individuele Marorgelden (SIM) opgericht. De instelling van deze privaatrechtelijke stichting had geen wettelijke grondslag. Later kwamen daar ten behoeve van de collectieve gelden nog bij de Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland (COM) en de Stichting Collectieve Marorgelden Israël (SCMI).

De besluitvorming aangaande de subsidieaanvragen was voor wat betreft het overheidsgeld door de Stichting Marorgelden Overheid gemandateerd aan haar drie Kamers:

- Kamer I: individuele uitkeringen;
- Kamer II: collectieve uitkeringen ten behoeve van doelen in Nederland;
- Kamer III: collectieve uitkeringen doelen ten behoeve van de Nederlands-Joodse gemeenschap, welke doelen zich bevinden in Israël.

Voor de private gelden is het bestuur van de Stichting Collectieve Marorgelden Nederland  verantwoordelijk.

De leden van Kamer II en het bestuur van de Stichting Collectieve Marorgelden Nederland vormden een personele unie. Om redenen van efficiëntie en duidelijkheid naar de aanvrager hebben beide stichtingen voor collectieve Marorgelden besloten gebruik te maken van één verdelingsapparaat en één stelsel van verdelingscriteria. Dat betekende dat de aanvrager met één formulier te maken heeft, en met één loket.

De uitvoering van de verdeling van zowel de individuele Maror-gelden als de collectieve Maror- gelden, is uitbesteed aan Bureau Maror-gelden, ondersteund door KPMG Management Services. De aanvraagtermijn voor individuele uitkeringen bij Bureau Marorgelden is met ingang van 1 januari 2002 gesloten.

De SAMO werd in 2019 opgeheven.

Functies en activiteiten

Beheer en verdeling van joodse restitutiegelden.

Structuur

Categorisering in systeem ZBO maar feitelijk RWT.

Beheer
Identificatiecode van de instelling
Doc-Direkt
Publicatiestatus
Definitief
Niveau van detaillering
Gedeeltelijk
URL (permalink)
https://hdl.handle.net/10648/2bf125bc-5be2-49ca-aeee-3141bb363925
Bronnen

003 Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Stichting Afwikkeling Marorgelden Overheid en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Oorlogsgetroffenen over de periode vanaf 1945 van 5 maart 2007, NA C/S&A/07/547, gepubliceerd in de Staatscourant van 24 mei 2007, nr. 98 / pag. 9