Het Actorenregister
 

Net als iedere andere organisatie is de overheid aan verandering onderhevig. Kleine en grote reorganisaties hebben in de afgelopen decennia geleid tot vele naamswijzigingen en taakveranderingen.
Deze institutionele basisinformatie wordt in het Actorenregister vanaf 1975 voor de centrale overheid bijeengebracht. Onder centrale overheid worden verstaan: het Rijk en zbo's. Op basis van de Staatsalmanakken en Instellingsbesluiten wordt informatie verzameld en verwerkt over de organisatiestructuur en taakopvolging door de jaren heen. De komende periode zal het Actorenregister verder worden uitgebreid met institutionele basisinformatie van bijvoorbeeld provinciale en gemeentelijke overheden.

 

Open Data

Het Actorenregister bevat Open Data. Deze kan op twee manieren opgehaald worden.
Individuele records kunnen via de optie EAC-export geëxporteerd worden. Deze optie is te vinden aan de rechterbovenzijde van elk record. Hiermee wordt een XML export gemaakt van een individueel record in het EAC-CPF format.
Alle records kunnen geharvest worden via OAI-PMH:

https://actorenregister.nationaalarchief.nl/oai-pmh?

Het <metadataformat> EAC-CPF is te achterhalen via de call:

https://actorenregister.nationaalarchief.nl/oai-pmh?verb=ListMetadataFormats

Met behulp van deze prefix kunnen de individuele records aangeroepen worden:

https://actorenregister.nationaalarchief.nl/oai-pmh?verb=ListRecords&metadataPrefix=eac-cpf

De records komen er als XML uit, per keer met 100 stuks. Elke output eindigt met een resumptiontoken waarmee de volgende 100 records opgevraagd kunnen worden. Die vervolgcall ziet er als volgt uit:

https://actorenregister.nationaalarchief.nl/oai-pmh?verb=ListRecords&resumptionToken=

De gegevens uit het actorenregister zijn beschikbaar met een CC0 waiver.