Identiteit
Parallelle namen
Vierde Afdeling Directie Belastingen
Beschrijving
Bestaansperiode
Begindatum
1869
Einddatum
1940
Functies en activiteiten

Uitvoering van de wetten en instructies betreffende de directe belastingen: grondbelasting, personele belasting, recht van patent en recht op de mijnen. Gelijke uitvoering ten opzichte van het kadaster voor zoveel aangaat de schattingen. In 1890 staat tevens de belasting op bedrijfs –en andere inkomsten vermeld.[1]

 

In 1920 verandert het takenpakket:

- uitvoering van de wetgeving betreffende de directe belastingen in het algemeen en die betreffende de grondbelasting, de personele belasting, de inkomstenbelasting, de dividend –en tantième belasting, oorlogswinstbelasting en de verdedigingsbelasting.

- uitvoering van de wetgeving betreffende de gemeentebelastingen en van de koloniale invorderingswet voor zover het Ministerie van Financiën daarbij betrokken is.[2]

 

In 1930 verandert het takenpakket:

- uitvoering van de wetgeving betreffende de directe belastingen in het algemeen en die betreffende de grondbelasting, de personele belasting, de inkomstenbelasting, de vermogensbelasting, de verdedigingsbelastingen, de gemeentelijke inkomstenbelasting en de wegenbelasting.

- uitvoering van de koloniale invorderingswet voor zover het Ministerie van Financiën daarbij betrokken is.[3]

 

In 1940 verandert het takenpakket:

- uitvoering van de wetgeving betreffende de directe belastingen in het algemeen en die betreffende de grondbelasting, de personele belasting, de inkomstenbelasting, de vermogensbelasting, de verdedigingsbelastingen, de belasting naar het vermogen van instellingen van de ‘Doode Hand’, de gemeentefondsbelasting en de motorrijtuigenbelasting.

- uitvoering van de koloniale invorderingswet voor zover het Ministerie van Financiën daarbij betrokken is.[4]

Relaties
Beheer
Identificatiecode van de instelling
Nationaal Archief
Publicatiestatus
Definitief
Niveau van detaillering
Gedeeltelijk
URL (permalink)
https://hdl.handle.net/10648/8912fc9b-f411-4e5a-b400-1cc98170be76
Bronnen

[1] Staatsalmanakken 1871, 1880 en 1890.

[2] Staatsalmanak 1920.

[3] Staatsalmanak 1930.

[4] Staatsalmanak 1940.