Overzicht relaties

Hierarchisch bovenliggend
Voorgangers en opvolgers
Identiteit
Andere namen
IGK
Beschrijving
Bestaansperiode
Begindatum
1970
Functies en activiteiten

De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) is adviseur van de minister, bemiddelaar voor (oud-)Defensiepersoneel en treedt op als Inspecteur der Veteranen.

De IGK adviseert, gevraagd of ongevraagd, de minister van Defensie over alle vraagstukken die de krijgsmacht raken. Als de minister dat vraagt kan ook een gericht onderzoek worden uitgevoerd.

Jaarlijks bezoekt hij ongeveer een derde van de eenheden van Defensie. Na ieder bezoek wordt een verslag opgemaakt dat naar de commandant van het betreffende Defensieonderdeel gaat en een directe reactie mogelijk maakt. 3 keer per jaar wordt een periodieke rapportage voor de minister opgemaakt. Dit kan leiden tot aanpassingen in het beleid of het bijsturen van de uitvoering van het beleid. In zijn jaarverslag legt de IGK verantwoording af over zijn activiteiten en waar mogelijk de reacties daarop.

In elke arbeidssituatie kunnen zich problemen voordoen waardoor het welzijn of de rechtspositie van medewerkers in het geding raken. Elke individuele militaire of burgermedewerker, in actieve dienst of buiten dienst, en zijn of haar thuisfront kan met de IGK contact opnemen. Daar wordt naar het verhaal geluisterd en zo nodig geprobeerd conflictpartijen tot elkaar te brengen om zo tot een oplossing te komen.

Sinds 1991 is de IGK ook Inspecteur der Veteranen. Vanuit die taak zoekt hij veelvuldig contact met veteranen en veteraneninstanties en kijkt waar verbetering mogelijk is. De focus ligt hierbij vooral op de (na)zorg en de maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen, hun thuisfront en nabestaanden.

Structuur

De historische wortels van het instituut Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) gaan terug tot 13 september 1945. Op die dag werd prins Bernhard benoemd tot Inspecteur-Generaal van de Koninklijke Landmacht (IGKL). Het ging hier om een nieuwe functie. Weliswaar kende ook in de negentiende eeuw het Nederlandse leger een inspecteur-generaal, maar de inhoud van die functie vertoonde geen gelijkenis met de rol die de prins kreeg toegewezen. In tegenstelling tot de inspecteur-generaal in de negentiende eeuw kon de prins het beleid niet bepalen, maar moest zich beperken tot het geven van adviezen aan de minister van Oorlog.

In december 1946 werd de prins ook aangesteld als Inspecteur-Generaal van de Koninklijke Marine (IGKM). Het aantal functies van prins Bernhard breidde zich in 1953 nog verder uit. Naast IGKL en IGKM mocht hij zich nu ook Inspecteur-Generaal van de Koninklijke Luchtmacht (IGKLu) noemen, een gevolg van het feit dat de luchtmacht in dat jaar een zelfstandig krijgsmachtdeel werd.

Hoewel de ministeries van Oorlog en Marine al in 1959 in 1 ministerie van Defensie waren opgegaan, zou het tot 1 januari 1970 duren, voordat de 3 functies van de prins werden samengevoegd tot de functie van Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK). In september 1976 trad de prins, als gevolg van de Lockheed-affaire, af als IGK en werden alle formele banden met de krijgsmacht verbroken.

Het aftreden van prins Bernhard betekende niet het einde van het instituut IGK. De adviesfunctie van de IGK kreeg een meer structureel karakter en werd verder versterkt door maatregelen zoals het bespreken van de aanbevelingen IGK in het Politiek Beraad, het betrekken van ervaringen en aanbevelingen IGK bij de beleidsontwikkelingen en het vaststellen van bijzondere aandachtspunten door de bewindslieden.

Vanaf het aftreden van prins Bernhard tot heden is de functie van IGK vervuld door opperofficieren in de rang van luitenant-generaal/vice-admiraal, afkomstig van de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine en Koninklijke Luchtmacht.

Relaties
Bovenliggend niveau
Naam Periode Beschrijving
Ministerie van Defensie 1975
Dienstonderdeel van de Secretaris-Generaal (Defensie) 2008-07-01 tot 2013-11-01
Beheer
Identificatiecode van de instelling
Doc-Direkt
Publicatiestatus
Definitief
Niveau van detaillering
Gedeeltelijk
URL (permalink)
https://hdl.handle.net/10648/eb17c03b-1333-43cb-a8de-d61b26aae5a9
Bronnen

Subtaakbesluit dienstonderdeel SG 2008 https://puc.overheid.nl/doc/PUC_100030001260_10/1/#6ED818D2-CF2A-11E5-1957-09173F13E4C5 / Algemeen organisatiebesluit Defensie 2013 (Stcrt. 2013-31283)