Overzicht relaties

Nederlandse Stichting voor culturele samenwerking met Surina...

Hierarchisch bovenliggend
Voorgangers en opvolgers
Identiteit
Parallelle namen
STICUSA
Beschrijving
Bestaansperiode
Begindatum
1955
Einddatum
1989
Geschiedenis

De 'eerste' Sticusa (Stichting voor Culturele Samenwerking tussen Nederland, Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen) werd opgericht in 1948 en in 1955 opgeheven. De taken van deze stichting gingen toen deels over in de nieuwe Sticusa die als volledige naam de Nederlandse Stichting voor Culturele Samenwerking met Suriname en de Nederlandse Antillen, had. Deze stichting bestond van 1955 tot 1990. 

In vergelijking met de situatie in 1948 was er veel veranderd. Het Statuut van 1954 maakte de drie partners althans formeel gelijkwaardig. De taken van de nieuwe Sticusa kwamen echter in grote lijnen overeen met de taken van de per 1 januari 1956 opgeheven stichting. Op een tweetal punten verschilde zij van haar voorgangster: het werkterrein bleef beperkt tot de West en het ambtelijk element kreeg een vaste plaats in het bestuur.

Functies en activiteiten

De activiteiten van de nieuwe Sticusa vertonen grote overeenkomst met de activiteiten van de oude Sticusa. Naast subsidiëring van de culturele centra en uitzending van deskundigen, ter ondersteuning van de infrastructuur, werden culturele activiteiten georganiseerd en gesubsidieerd op het gebied van podiumkunsten, beeldende kunst, massamedia, letteren en wetenschap. Voorts verstrekte de Sticusa beurzen aan Surinaamse en Antilliaanse studenten, die in Nederland een studie gingen volgen. In 1960 deed het fenomeen televisie haar intrede. Op 31 juli begon de eerste Antilliaanse televisiezender, TeleCuraçao, zijn uitzendingen. Sticusa verleende technische bijstand en verzond Nederlandse televisieprogramma's en documentaires in samenwerking met de Nederlandse Wereldomroep en de Nederlandse Televisie Stichting (NTS). In 1965 volgde, na een voorbereidingstijd van twee jaar, Suriname. 

 

Structuur

Aan het hoofd van de Sticusa stond een bestuur, samengesteld uit ten minste negen en ten hoogste twaalf leden. Zes leden uit onderscheiden kringen van het culturele en maatschappelijke leven werden benoemd door de minister van Zaken Overzee, later vicepremier, en de Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen gezamenlijk. Een lid werd benoemd door en was vertegenwoordiger van de vicepremier, een lid, benoemd door en vertegenwoordiger van de Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, een lid, benoemd door en vertegenwoordiger van de Minister van Algemene Zaken; twee leden, tenslotte, werden benoemd, na overleg met de Gevolmachtigde Ministers van Suriname en de Nederlandse Antillen als vertegenwoordigers van het culturele leven aldaar, door de vicepremier.

Het bestuur werd terzijde gestaan door een vertegenwoordiger van de Minister van Financiën. Principiële wijziging in deze bestuurlijke indeling vond niet plaats. Wel vonden door naamswijzigingen van en taakverschuivingen bij de ministeries enkele mutaties plaats. Aan het bestuur was het beheer van de stichting opgedragen, waaronder begrepen de zorg voor en het toezicht op haar werkzaamheden. Het bestuur stelde de begroting en de jaarrekening vast en bood beide aan ter goedkeuring aan de vicepremier, later het Kabinet voor Surinaamse en Antilliaanse Zaken.

Relaties
Voorgangers
Naam Jaar van overgang Beschrijving
Stichting voor Culturele Samenwerking tussen Nederland, Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen 1955
Associatieve relaties
Naam Periode Beschrijving
Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen 1955 tot 1989 Het ministerie leverde leden voor het bestuur van de stichting
Ministerie van Algemene Zaken 1955 tot 1989 Het ministerie leverde leden voor het bestuur van de stichting
Ministerie van Overzeese Rijksdelen 1955 tot 1957
Archieven
Beheer
Identificatiecode van de instelling
Nationaal Archief
Publicatiestatus
Definitief
Niveau van detaillering
Gedeeltelijk
URL (permalink)
https://hdl.handle.net/10648/fc77df5d-ec94-467b-a5ae-eb351ba0d572
Bronnen

[1] Staatsalmanak 1960

[2] Ibidem