Identiteit
Andere namen
DIO
Beschrijving
Bestaansperiode
Begindatum
1951
Einddatum
1996
Functies en activiteiten

De directie had taken omtrent:

-behandeling van de politieke, economische, sociale, administratieve en andere aangelegenheden m.b.t. de Verenigde Naties en haar organen, de Gespecialiseerde Organisaties en de Internationale Atoomorganisatie; alsmede van die m.b.t. andere wereldwijde organisaties en van vraagstukken met een wereldwijd karakter;

-voorbereiding en interdepartementale coördinatie van het Nederlands beleid op het gebied van deze taken.[1]

 

 

 

 

 

Structuur

De directie Internationale Organisaties, ingesteld bij de reorganisatie van 1950, kwam voort uit de afdeling Verenigde Naties van de directie Politieke Zaken. Het takenpakket van de nieuwe directie was echter ruimer dan dat van de afdeling VN. Naast de behandeling van alle werkzaamheden verbonden van de Verenigde Naties en de aan de VN verbonden gespecialiseerde organisaties kreeg de directie namelijk ook alle andere organisaties en aangelegenheden met een multilateraal karakter te behandelen, uitgezonderd organisaties met een uitgesproken regionaal belang en organisaties die door respectievelijk het bureau Westelijke Samenwerking (DEU/WS, 1950-1952), de directie Westelijke Samenwerking (DWS, 1952-1958), de directie NAVO- en WEU-aangelegenheden (DNW, 1958-1976), de directie Atlantische veiligheid en Samenwerking (DAV, 9176-) en het DG Europese Samenwerking (DGES, 1958-) werden behandeld.

In 1996 vormde men de forumdirectie Verenigde Naties (DVN). Deze kreeg taken op het terrein van de politieke, economische, sociale en institutionele VN-zaken. De hoofddoelstelling van DVN was het waarborgen van een samenhangend Nederlands beleid in de VN. Daarnaast werden werkzaamheden met betrekking tot het ontwikkelen van volkenrecht overgenomen van de Juridisch Adviseur (JURA). In het verleden werd de Nederlandse VN-bijdrage verzorgd door de directie Politieke VN-Zaken (DGPZ/DPV) en de directie Internationale Organisaties (DGIS/DIO). De vorming van DVN was dus een concreet voorbeeld van de voorgenomen ‘ontschotting’ op het ministerie.

Relaties
Beheer
Identificatiecode van de instelling
Doc-Direkt
Publicatiestatus
Definitief
Niveau van detaillering
Gedeeltelijk
URL (permalink)
https://hdl.handle.net/10648/f95264f8-b5b8-45da-a1e0-eca065e2c871
Bronnen

[1] Staatsalmanak 1970