Overzicht relaties

Studiecommissie bestaande kerncentrales

Hierarchisch bovenliggend
Voorgangers en opvolgers
Identiteit
Andere namen
Commissie-Beek
Commissie Beek
Commissie bestaande kerncentrales
Beschrijving
Bestaansperiode
Begindatum
1982-05-14
Einddatum
1983
Geschiedenis

In de regeringsverklaring van 16 november 1981 (kabinet Van Agt-II) werd aangekondigd dat de regering een studie zou laten uitvoeren naar de gevolgen van het openhouden, stilleggen c.q. sluiten van de twee Nederlandse kerncentrales (Borssele en Dodewaard). De studie zou de financieel-economische, energiepolitieke, werkgelegenheids- en veiligheidstechnische gevolgen van openhouden, stilleggen en sluiten moeten omvatten. De regering zou op grond van de uitkomsten van de studie een standpunt bepalen over het al dan niet openhouden van de kerncentrales. In de regeringsverklaring werd 15 april 1982 als opleverdatum van de studie genoemd.

De commissie werd met vertraging ingesteld, de samenstelling leverde problemen op. De instellingsbeschikking werd uiteindelijk op 17 mei 1982 getekend en de commissie met terugwerkende kracht per 14 mei 1982 ingesteld. De opleverdatum van de studie werd opgeschoven naar 1 januari 1983. Het eindrapport van de commissie verscheen op 12 januari 1983.

De commissie was samengesteld uit:

a. prof.dr.ir. W.J. Beek (voorzitter);

b. prof.dr. D.W. van Bekkum;

c. drs. D.A. van der Hoeven;

d. prof.ir. D.G.H. Latzko;

e. prof.mr. C.J.H. Brunner;

f. prof.dr. N.H. Douben.

 

Functies en activiteiten

De studiecommissie had als taak een rapport op te stellen over de feitelijke gevolgen voor de Nederlandse samenleving van het in gebruik houden, het stilleggen of het sluiten van de twee in Nederland in gebruik zijnde kernenergiecentrales en daarbij met name aan te geven:

a. de financiële consequenties en voor wiens rekening die zouden zijn;

b. de gevolgen voor de werkgelegenheid;

c. de gevolgen voor de energievoorziening;

d. de risico's van ongevallen en eventuele andere veiligheidsaspecten;

e. de milieuhygiënische aspecten;

f. alle andere aspecten in de ruimste zin, zoals onder meer de gevolgen voor de betalingsbalans, internationaal-politieke gevolgen en gevolgen voor de nucleaire deskundigheid in Nederland.

Mandaten/Gezagsbronnen

De commissie kon zich blijkens het instellingsbesluit rechtstreeks tot een ieder wenden tot het verkrijgen van de nodige inlichtingen en daarnaast de daarvoor in aanmerking komende personen ter vergadering uitnodigen om hun mening uiteen te zetten of inlichtingen te verstrekken.

Structuur

De commissie beschikte over een niet ambtelijk gebonden projectleider, ir. J.G. Blitz, en een ambtelijk secretariaat.

Relaties
Associatieve relaties
Naam Periode Beschrijving
Ministerie van Economische Zaken (I) 1982-05-14 tot 1983 Ingesteld door de minister van Economische Zaken
Beheer
Identificatiecode van de instelling
Doc-Direkt
Publicatiestatus
Definitief
Niveau van detaillering
Gedeeltelijk
URL (permalink)
https://hdl.handle.net/10648/1784cda5-ea28-478f-bf7b-a6e26c24fe9b
Bronnen

Besluit van de minister van Economische Zaken van 17 mei 1982, nr. W.J.A. 682/191, tot instelling van een studiecommissie bestaande kerncentrales, Stcrt. 1982-95

Rapport van de commissie van 12 januari 1983, gevonden op https://inis.iaea.org/collection/NCLCollectionStore/_Public/15/062/15062215.pdf (laatst geraadpleegd op 11 april 2019)