Overzicht relaties

Commissie bijzondere situaties

Hierarchisch bovenliggend
Voorgangers en opvolgers
Beschrijving
Bestaansperiode
Begindatum
2016-04-22
Geschiedenis

Uit de toelichting op het initiële instellingsbesluit: De gaswinning in Groningen leidt tot aardbevingen. In het Burgerlijk Wetboek is geregeld dat de exploitant van een mijnbouwwerk schade door aardbevingen als gevolg van de mijnbouwactiviteiten moet vergoeden. Voor de schademeldingen als gevolg van de gaswinning in Groningen, heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de schadeafhandelingsprocedure op afstand geplaatst bij het Centrum Veilig Wonen (CVW). Met klachten over individuele schadeafhandelingen kunnen benadeelden terecht bij de Onafhankelijke Raadsman. De Onafhankelijke Raadsman bekijkt in opdracht van de minister individuele klachten en probeert waar mogelijk te bemiddelen.

Er zijn gevallen waarin een benadeelde om medische of financiële redenen extra hulp nodig heeft. In die gevallen kan een burgemeester of de Onafhankelijke Raadsman een zaak voordragen aan de Commissie bijzondere situaties. Ook de Nationaal Coördinator Groningen kan, na consultatie van de betrokken burgemeester, zaken voorleggen aan de commissie.

De commissie beoordeelt of de zaak in aanmerking komt voor behandeling. De commissie geeft na behandeling van de zaak een advies aan de benadeelde en NAM over de hulp die zij nodig acht, zodat de indiener op eigen kracht verder kan. De Onafhankelijke Raadsman kan de commissie daarbij adviseren. NAM heeft aangegeven het advies van de commissie in beginsel op te volgen.

 

Functies en activiteiten

De commissie heeft tot taak: het geven van adviezen over hulp aan benadeelden in schrijnende situaties, naar aanleiding van schade als gevolg van aardbevingen door gaswinning in de provincie Groningen.

De commissie verstrekt desgevraagd aan de minister de voor de uitoefening van zijn taak benodigde inlichtingen.

Mandaten/Gezagsbronnen

Instellingsbesluit

Structuur

De Commissie bijzondere situaties is een adviescommissie. Zij stelt zelf haar werkwijze vast. Een protocol over de omgang met persoonsgegevens is onderdeel van deze werkwijze.

De commissie bestaat uit een voorzitter en ten minste twee andere leden. De voorzitter en de andere leden worden door de minister benoemd voor een termijn van drie jaar en zijn herbenoembaar. De voorzitter en de andere leden kunnen door de minister worden geschorst en ontslagen. De voorzitter en de andere leden brengen op persoonlijke titel hun kennis en ervaring in en treden niet op als vertegenwoordiger van een specifieke belangengroep.

De Onafhankelijke Raadsman kan de vergaderingen van de commissie bijwonen teneinde de commissie te adviseren.

De minister van Economische Zaken voorziet in het secretariaat van de commissie.

Relaties
Associatieve relaties
Naam Periode Beschrijving
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 2016-04-22 De commissie is ingesteld door de Minister van Economische Zaken. De minister kan inzage vorderen van zakelijke gegevens en bescheiden, voor zover dat voor de vervulling van zijn taak redelijkerwijs nodig is. Zaken.
Onafhankelijke Raadsman 2016 tot 2021-12-31 De Onafhankelijke Raadsman kon de vergaderingen van de Commissie bijwonen om deze te adviseren
Nationaal Coördinator Groningen (EZ) 2015-06-01 Werkzaam in de afhandeling van schade ten gevolge van gaswinning in Groningen
Beheer
Identificatiecode van de instelling
Doc-Direkt
Publicatiestatus
Definitief
Niveau van detaillering
Gedeeltelijk
URL (permalink)
https://hdl.handle.net/10648/29e38b9f-b9b1-4c6c-a43f-d5250626a600
Bronnen

Instellingsbesluit commissie bijzondere situaties https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2016-22183.html, gewijzigd 08-05-2019 https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2019-27383.html en bij Tijdelijk besluit mandaat, volmacht en machtiging IMG voor hulp in bijzondere situatie van 06-09-2021 https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2021-40596.html