Overzicht relaties

Hierarchisch bovenliggend
Voorgangers en opvolgers
Identiteit
Andere namen
KM
Beschrijving
Bestaansperiode
Begindatum
1813
Einddatum
2005
Functies en activiteiten

De Koninklijke Marine zet zich met vloot en mariniers wereldwijd in voor veiligheid op en vanuit zee. De taken van de Koninklijke Marine zijn:

Veiligheid op zee; Veiligheid op zee is essentieel om scheepvaartroutes en knooppunten te beveiligen, zowel voor civiele doeleinden zoals handel en energietransport als voor militaire doeleinden zoals het initiëren en ondersteunen van landoperaties en het uitvoeren van operaties op zee. Zo worden door marineschepen patrouilles, boarding- en blokkadeoperaties uitgevoerd, om bijvoorbeeld wapen- en mensensmokkel tegen te gaan of terreur te bestrijden. Ook voert de marine operaties uit in het kader van drugsbestrijding en antipiraterij. Met onderzeeboten kunnen wereldwijd zeegebieden beveiligd en inlichtingen verzameld worden. Maar ook dichter bij huis wordt de marine ingezet, om bijvoorbeeld mijnen te ruimen, drenkelingen te redden of de kustwateren te controleren.

Veiligheid vanuit zee; Eenheden van de marine kunnen vanuit zee op het land worden ingezet en landoperaties ondersteunen. Deze ondersteuning bestaat onder meer uit het aanvoeren van munitie, voeding en water, het bieden van medische en humanitaire hulp, het verzamelen en leveren van inlichtingen en het leveren van vuursteun. Op zee kan een basis worden ingericht. Van daaruit kunnen mariniers- eenheden, eenheden van land- en luchtmacht en buitenlandse eenheden worden ingezet voor operaties op land. Vanuit deze basis kan ook het bevel worden gevoerd over een operatie. Zo’n basis op zee is helemaal zelfvoorzienend met eigen medische voorzieningen, helikopters, landingsvaartuigen en technische ondersteuning.

Nationale maritieme taken; Dit zijn taken die van groot maatschappelijk belang zijn, zoals het uitvoeren van kustwacht- en Search and Rescue taken, het bestrijden van terrorisme, het ruimen van niet-ontplofte explosieven, het verlenen van duikondersteuning en duikmedische assistentie en het uitvoeren van hydrografische metingen voor het maken van zeekaarten. Ook ondersteunt de marine civiele autoriteiten, bijvoorbeeld bij (natuur)rampen als overstromingen. Verder van huis zorgt de marine voor de bescherming van het grondgebied en de wateren rond de Nederlandse Antillen en Aruba. Om deze taken uit te voeren, zijn permanent marineschepen en marinierseenheden aanwezig in het Caribisch Gebied.

Structuur

Per 1 januari 2005 werd de Bestuursstaf opgericht, waarin de staven van de politieke en ambtelijke leiding en van de krijgsmachtdelen werden samengevoegd.

De Bestuurstaf bestuurde, onder leiding van de secretaris-generaal, de Operationele Commando’s (OC´s), het Commando DienstenCentra (CDC) (de rechtsopvolger van het DICO) en de Defensie Materieel Organisatie (DMO). De Bestuursstaf ondersteunde de bewindslieden (de minister en de staatssecretaris) bij de besturing van de organisatie en adviseerde hen in hun rol als lid van het kabinet. De secretaris-generaal (de hoogste ambtenaar van het ministerie) gaf leiding aan de Bestuursstaf, waar circa 2.000 mensen werkten. Defensie kende vier Operationele Commando’s:

het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK);

het Commando Landstrijdkrachten (CLAS);

het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK);

de Koninklijke Marechaussee (KMar).

Zij zijn verantwoordelijk voor de primaire taak van Defensie: het verzorgen van (operationeel)gerede eenheden en het inzetten van die eenheden. Vanuit de Bestuursstaf stuurt de Commandant der Strijdkrachten (CDS), de belangrijkste militaire adviseur van de bewindslieden, de commandanten van de Operationele Commando’s (OC’s) rechtstreeks aan, echter met uitzondering van de Marechaussee: die valt onder de secretaris-generaal (SG).

Relaties
Bovenliggend niveau
Naam Periode Beschrijving
Ministerie van Defensie 1976 tot 2005
Voorgangers
Naam Jaar van overgang Beschrijving
Admiraliteitsraad (Defensie) 1976
Admiraliteitsraad (Defensie) 1976
Opvolgers
Naam Jaar van overgang Beschrijving
Commando Zeestrijdkrachten (Defensie) 2005
Beheer
Identificatiecode van de instelling
Doc-Direkt
Publicatiestatus
Definitief
Niveau van detaillering
Gedeeltelijk
URL (permalink)
https://hdl.handle.net/10648/c8b8a974-8f03-4d51-9982-5876f251a345
Bronnen

Algemeen organisatiebesluit Defensie 2005