Overzicht relaties

Hierarchisch bovenliggend
Voorgangers en opvolgers
Identiteit
Andere namen
CZSK
Beschrijving
Bestaansperiode
Begindatum
2005
Functies en activiteiten

Volgens Algemeen organisatiebesluit Defensie 2005:

De Commandant Zeestrijdkrachten is belast met:

a.het met inachtneming van de aanwijzingen van de Commandant der Strijdkrachten geven van leiding aan het Commando Zeestrijdkrachten;

b.de gereedstelling en instandhouding van de zeestrijdkrachten;

c.het binnen de gestelde normen en kaders uitoefenen van zeggenschap over de door de dienstencentra op te leveren producten en diensten ter ondersteuning van het Commando Zeestrijdkrachten;

d.het beheer van de Kustwacht Nederland en de Kustwacht Caribische Gebied;

e.de advisering op het gebied van militair maritiem optreden.

Volgens subtaakbesluit Commando Zeestrijdkrachten 2010:

1. Het Commando Zeestrijdkrachten staat onder leiding van de Commandant Zeestrijdkrachten. Onverminderd artikel 11 van het Algemeen organisatiebesluit Defensie 2005 is de Commandant Zeestrijdkrachten belast met:

het, met inachtneming van de aanwijzingen en de richtlijnen van de Commandant der Strijdkrachten, geven van leiding aan het Commando Zeestrijdkrachten;

het bewaken van het protocol en de tradities van het Commando Zeestrijdkrachten;

het optreden als autoriteit maritiem optreden.

2. Tot het Commando Zeestrijdkrachten behoren tevens die militairen die namens het Commando Zeestrijdkrachten bij andere organisatie-elementen zijn geplaatst.

Anno 2012:

Het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) levert maritieme enkelvoudige of samengestelde eenheden. Deze eenheden kunnen op elk moment zelfstandig, 'joint' (samen met andere krijgsmachtdelen) of 'combined' (samen met andere naties) worden ingezet door de Commandant der Strijdkrachten (CDS), voorheen de Chef Defensiestaf. De CDS heeft de militaire leiding over de zee-, land-, en luchtstrijdkrachten. Hij bepaalt het operationele beleid en is verantwoordelijk voor de operationele planning, aansturing en inzet van de gehele krijgsmacht. De CDS is de hoogste militaire adviseur van de minister van Defensie.

Het CZSK richt zich primair op het leveren van een operationeel product aan de CDS: eenheden (basismodules) die klaar zijn om ingezet te worden. Met deze eenheden kan een heel scala van samengestelde eenheden worden gevormd, tot het maximum van een Maritiem Expeditionaire Taakgroep. Dit is een vervlechting van de vloot en het Korps Mariniers.

De kern en de kracht van het CZSK is: naadloos inpasbare eenheden samenvoegen tot een samengesteld operationeel geheel. Hiermee draagt het CZSK bij aan het expeditionair vermogen van de krijgsmacht als geheel. Het CZSK is in opdracht van de CDS in staat maatwerk te leveren voor operaties, waarbij het CZSK zich meer dan voorheen richt op het ondersteunen van landoperaties.

Structuur

Per 1 januari 2005 werd de Bestuursstaf opgericht, waarin de staven van de politieke en ambtelijke leiding en van de krijgsmachtdelen werden samengevoegd.

De Bestuurstaf bestuurde, onder leiding van de secretaris-generaal, de Operationele Commando’s (OC's), het Commando DienstenCentra (CDC) (de rechtsopvolger van het hiervoor genoemde DICO) en de Defensie Materieel Organisatie (DMO). De Bestuursstaf ondersteunde de bewindslieden (de minister en de staatssecretaris) bij de besturing van de organisatie en adviseerde hen in hun rol als lid van het kabinet. De secretaris-generaal (de hoogste ambtenaar van het ministerie) gaf leiding aan de Bestuursstaf, waar circa 2.000 mensen werkten. Defensie kende vier Operationele Commando’s:

het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK);

het Commando Landstrijdkrachten (CLAS);

het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK);

de Koninklijke Marechaussee (KMar).

Zij zijn verantwoordelijk voor de primaire taak van Defensie: het verzorgen van (operationeel)gerede eenheden en het inzetten van die eenheden. Vanuit de Bestuursstaf stuurt de Commandant der Strijdkrachten (CDS), de belangrijkste militaire adviseur van de bewindslieden, de commandanten van de Operationele Commando’s (OC’s) rechtstreeks aan, echter met uitzondering van de Marechaussee: die valt onder de secretaris-generaal (SG).

Subtaakbesluit Commando Zeestrijdkrachten 2010: De Commandant Zeestrijdkrachten vormt samen met de Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten één bestuurlijke eenheid in het geven van leiding aan het Commando Zeestrijdkrachten.

Het Commando Zeestrijdkrachten bestaat uit de volgende onderdelen:

de Stafgroep Commandant Zeestrijdkrachten;

de directie Planning & Control;

de directie Operaties;

de directie Personeel;

de directie Operationele Ondersteuning;

het Commandement der Zeemacht in het Caribisch gebied;

het Kustwachtcentrum.

Relaties
Bovenliggend niveau
Naam Periode Beschrijving
Defensiestaf (Defensie) 2005
Onderliggend niveau
Naam Periode Beschrijving
Stafgroep Commandant Zeestrijdkrachten (Defensie) 2010
Dienst der Hydrografie 2005
Voorgangers
Naam Jaar van overgang Beschrijving
Koninklijke Marine (Defensie) 2005
Beheer
Identificatiecode van de instelling
Doc-Direkt
Publicatiestatus
Definitief
Niveau van detaillering
Gedeeltelijk
URL (permalink)
https://hdl.handle.net/10648/24eb9381-f7f0-46aa-a865-bceef5fea613
Bronnen

Algemeen organisatiebesluit Defensie 2005