De Sociaal-Economische Raad is een adviesorgaan van ondernemers, werknemers en onafhankelijke deskundigen (kroonleden). De SER wil een bijdrage leveren aan maatschappelijke consensus (overeenstemming) over nationale en internationale onderwerpen op sociaal-economisch terrein. De SER streeft hierbij naar kwaliteit en draagvlak: hoge deskundigheid in combinatie met breed gedragen overeenstemming en steun in de samenleving. De SER adviseert aan regering en parlement over sociaal-economisch beleid. Daarnaast heeft de SER bestuurlijke taken voor het bedrijfsleven. Zo houdt de SER toezicht op product- en bedrijfschappen.Deze taken vervult de SER binnen het kader van de Wet op de bedrijfsorganisatie, op grond waarvan de SER is ingesteld. Taken:
Het adviseren aan kabinet en parlement over belangrijke onderwerpen in het sociaal-economisch beleid. De raad geeft zowel gevraagd als ook ongevraagd advies.
Goedkeuren van verordeningen en besluiten van schappen en het stellen van regels voor hun financiële huishouding. Als toezichthouder let de SER daarbij o.a. op de bestuurssamenstelling, de financiën en de bevoegdheden van de schappen.
Onder meer advisering over instelling en opheffing schappen; periodiek samenstellen van besturen van schappen.
Al dan niet op verzoek van de minister van SZW entameren en coördineren van PBO-brede operaties; stimuleren en bevorderen van het goed functioneren van schappen.
Stimuleren dat het bedrijfsleven op maatschappelijk verantwoorde wijze functioneert; behartiging van de gezamenlijke belangen van het bedrijfsleven.
Uitvoering van wetgeving inclusief het stellen van nadere regels.
De SER moet volgens de Wet op de bedrijfsorganisatie niet alleen de bijzondere belangen behartigen van het bedrijfsleven (zowel werkgevers als werknemers), maar ook het bedrijfsleven stimuleren om altijd het algemeen belang in het oog te houden.Daarom is houdt de SER zich ook bezig met het toezicht op de naleving van fusiegedragsregels en met zelfregulering op consumententerrein.